De ozonlaag wordt dikker, blijkt uit onderzoek. Dat is goed nieuws! De ozonlaag is een beschermende laag in de dampkring, zo’n 15 tot 30 kilometer boven de aarde. De zon brengt ons niet alleen licht en warmte, maar ook ultraviolette straling, die huidkanker kan veroorzaken.  Door de ozonlaag wordt een groot deel van die zogeheten uv-straling tegengehouden. Het onderzoek werd uitgevoerd door de VN-organisatie UNEP, samen met de World Meteorological Organisation (WMO).

Zuidpool

Door het gebruik van milieuonvriendelijke middelen (cfk’s)  was de ozonlaag in de loop der jaren dunner geworden. Ook boven Nederland. In de jaren ‘80 schrok de wereld op, omdat er bovendien een groot gat in de ozonlaag was ontdekt boven de zuidpool. Er werden toen afspraken gemaakt om zo min mogelijk cfk’s te gebruiken. Volgens de onderzoekers is dat de reden dat de ozonlaag zich nu voorzichtig aan het herstellen is.
afname-ozonlaag

20 miljoen kilometer

Het gat in de ozonlaag is niet kleiner geworden, maar groeit in ieder geval niet meer. Het is nog steeds ongeveer 20 miljoen vierkante kilometer groot, de maan zou er makkelijk doorheen passen. Men verwacht dat het gat na een jaar of tien pas echt gaat krimpen. Natuurlijk blijft het belangrijk je huid te beschermen tegen al teveel zonlicht. Bijvoorbeeld door een goede zonnebrandcrème te gebruiken, een t-shirt te dragen en op de heetste uren van de dag de schaduw op te zoeken.