Na regen komt… nog meer regen. In de zomer van 2014 leek dat het motto.

Juni was nog aardig droog. Op sommige plekken viel er juist extra veel: in het zuiden en het noorden van het land waren er wolkbreuken, zware onweersbuien en zelfs hagel. Al met al was juni vrij zonnig: het gemiddeld aantal zonuren kwam uit op 227, dat is 26 uur meer dan gemiddeld.

Niet eerlijk

De hemelkranen werden in juli verder opengedraaid. Landelijk viel er veel regen. Op 28 juli kregen grote delen van het land te maken met wateroverlast door hevige onweersbuien. Het water stroomde gebouwen binnen, waaronder ziekenhuizen. Stadskernen stonden blank, her en der werden snelwegen afgesloten. Het KNMI gaf voor zes provincies code oranje af: een waarschuwing voor extreem weer.

De zon deed wel zijn best in juli. Door een paar tropische, snikhete perioden scheen hij deze maand gemiddeld net zo vaak als anders. Gemiddeld waren er 222 zonuren, tegen 212 uren normaal.

Doorplenzen

In augustus bleef het doorplenzen. De middagtemperaturen daalden steeds verder. In de hele maand augustus werd het maar op drie dagen warmer dan 25 graden. Toch scheen de zon 203 uren, tegen een gemiddelde van 195 uren.

Eind augustus kreeg het zuiden van Nederland nog flinke regenbuien over zich heen.

Zon op vakantie

Het leek alsof de zon op vakantie was gegaan naar Scandinavië. In Noorwegen brak de maand juli alle warmterecords, het was er landelijk gemiddeld 4,3 graden warmer dan normaal. In de hele regio beleefden de mensen ongekend hoge temperaturen. Nou ja, mogen ze daar eens ook een keer?