Er wordt in Nederland vaak gedacht dat er maar een beetje zon is en dat het gebruik van zonnebrandcrème in Nederland eigenlijk helemaal niet nodig is. Dit is echter een misvatting en ook in Nederland is het gebruik van zonnebrandcrème erg belangrijk om veroudering van de huid en tegen te gaan. Daarnaast kan met een uv-werende zonnebril staar worden tegengegaan.

Het gevaar

Het gevaar dat de zon voor het menselijk lichaam vormt is afkomstig van uv-straling. Hoewel de ozonlaag rond de aarde de meeste uv-straling tegenhoudt, is er ook een deel dat wel onze dampkring binnenkomt. Dit deel is in de afgelopen jaren bovendien groter geworden, doordat de ozonlaag wat dunner is geworden door vervuiling.

Blootstelling aan uv-straling kan op korte termijn leiden tot verbranding en op lange termijn zelfs tot veroudering van de huid en huidkanker. Vooral huidkanker is een ernstige aandoening, waaraan ieder jaar zo’n 600 mensen in Nederland sterven. Het is bovendien de meest voorkomende vorm van kanker en jaarlijks worden er 35.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij Nederlanders ontdekt.

Uv-straling kan daarnaast ook staar veroorzakende. Staar is het beschadigen van de lens van het oog waardoor het waarnemen van kleuren moeilijk wordt en het zicht bovendien minder scherp wordt. In de meest extreme gevallen kan staar leiden tot volledige blindheid en ook de ogen moeten dus goed worden beschermd.

verbranding

Een goede bescherming tegen de zon is erg belangrijk.

Zonkracht

Hoe groot het gevaar precies is kan bepaald worden aan de hand van de zonkracht. De zonkracht is de hoeveelheid uv-straling die de aarde bereikt en op de website van het KNMI kan dagelijks de zonkracht worden bekeken. In Nederland varieert de zonkracht doorgaans van 1 tot 8. Hierbij geldt hoe hoger de zonkracht, hoe groter de kans op negatieve effecten voor de gezondheid.

Op dagen met een hogere zonkracht wordt dan ook aangeraden om niet te lang in de zon te blijven. Hoe lang de gemiddelde Nederlander bij welke zonkracht in de zon kan blijven zonder te verbranden valt hier te lezen. Het KNMI raadt op dagen met een zonkracht van 7 of 8 aan om extra beschermingsmaatregelen te nemen.

Deze beschermingsmaatregelen bestaan onder andere uit het vermijden van direct zonlicht, het vermijden van werk in de zon tussen 12 en 3, het dragen van lange lichaamsbedekkende kleding, het dragen van een uv-werende zonnebril, het insmeren met zonnebrandcrème met een hoge factor en het controleren van eventuele verdachte plekken op de huid.

zonkracht