Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat verbranding van de huid en pijn aan de huid waarschijnlijk voor het grootste deel kunnen worden voorkomen door een molecuul in de huid uit te schakelen. De wetenschappers kwamen door het genetisch manipuleren van muizen.

De wetenschappers kweekten muizen die geen TRPV4 molecuul in de opperhuid hebben en bestraalden de achterpoten van de muizen vervolgens met uv-licht. De achterpoten bleken echter maar weinig van de bestraling te merken en er waren vrijwel geen negatieve effecten waarneembaar. Normale muizen die dezelfde test ondergingen kregen wel te maken met verbranding en blaren op de huid.

Nadat werd ontdekt dat het TRPV4 molecuul wellicht verantwoordelijk is voor het ontstaan van verbranding aan de huid werd ook een zonnebrandcrème ontwikkeld die het molecuul uitschakelt. De zonnebrandcrème werd met succes getest op de muizen en eenzelfde middel zou voor mensen ook zeer nuttig kunnen zijn bij de bescherming tegen de zon.

Toch zal het nog wel even duren voordat het in zonnebrandcrème voor mensen wordt verwerkt. Er moet namelijk eerst nog extra onderzoek worden gedaan naar eventuele bijwerkingen en andere effecten die het uitschakelen van het molecuul heeft.