Als je naar het strand gaat, maak je keuzes. Wat trek je aan en wat laat je uit? Met de mode van nu kun je alle kanten op. Je kunt zwemslip aantrekken of een wijde zwembroek met pijpen tot onder je knie. Een bedekkend badpak of een mini bikini. Misschien zet je wel een hoed op tegen de zon. Hoeveel huid laat je zien? In de loop der jaren is daar veel in veranderd.


In een geluidloos filmpje uit 1923 rollen kindertjes over een Nederlands strand. Ze dragen geknoopte zakdoeken op hun hoofd  tegen het felle licht. En ook veel andere strandbezoekers hebben hun hoofd bedekt: met sjaaltjes, hoedjes en badmutsen. Opvallend: ook veel mannen dragen een badpak. Die was niet gemaakt van het hightechmateriaal van nu, maar vaak gewoon thuis gebreid van wol.


De komst van de bikini zorgde voor een schok in 1946. Tijdens een modeshow in Parijs liet ontwerper Louis Réard het gewaagde kledingstuk aan de wereld zien. Er werd schande van gesproken!


Lange tijd werd de badkleding alsmaar bloter. In de snikhete zomer van 1975 was het geen probleem meer om weinig te dragen. Het topless zonnen kwam in de mode, mensen wilden zo bruin mogelijk worden.

Tegenwoordig is bekend dat teveel zonnen schadelijk is voor je huid, vanwege de UV-straling. Dat zie je terug in de mode: badkleding heeft meer stof dan twintig jaar geleden.