We hebben dit jaar te maken met een lekkere warme zomer en we kunnen dus genieten van de zon, maar we moeten daarbij niet vergeten onze huid te beschermen. Zonnebrandcrème of zonnemelk is een belangrijk hulpmiddel om te beschermen tegen de zon en het gebruik van een goede zonnebrandcrème kan huidkanker voorkomen.

Waarom zonnebrandcrème?

UV straling

UV op de huid

Zonnebrandcrème bevat een ultravioletfilter (of uv-filter) dat de meeste ultraviolette straling van de zon kan tegenhouden. Dit is erg belangrijk, omdat ultraviolette straling de huid kan doen verbranden en verouderen. Zogenaamde UVA-straling zorgt voor het verouderingseffect, terwijl UVB-straling de huid doet verbranden. Beide type straling kunnen huidkanker veroorzaken, maar vooral UVA-straling is verraderlijk doordat het verouderingseffect niet direct waarneembaar is.

Hogere factor is betere bescherming

De factor van een zonnebrandcrème geeft aan hoe goed de bescherming is die een zonnebrandcrème biedt. Over het algemeen wordt aangeraden om een crème te selecteren met een factor die minimaal 15 is. Deze zonnebrandcrème houdt 94 procent van de straling tegen. Hogere factoren bieden betere bescherming, maar het verschil is boven factor 15 vrij klein. Een zonnebrandcrème met factor 30 biedt bijvoorbeeld 97 procent bescherming tegen uv-straling.

Het belang van een goede crème

Er kunnen vele verschillende soorten en merken zonnebrandcrème worden gekocht in de winkel en een keuze maken is vaak niet eenvoudig. Toch is het belangrijk om een goede crème te selecteren, omdat bepaalde ingrediënten de huid kunnen irriteren en beschadigen. Het is daarom verstandig om voor het aanschaffen van zonnebrand een lijst met stoffen die de huid kunnen irriteren door te nemen en vervolgens een crème te kopen die deze ingrediënten niet bevat.

Crème werkt vaak beter dan spray

Tot slot is het ook aan te bevelen om voor een echte crème te kiezen en niet voor een spray. Met crème kan namelijk eenvoudig een dikke laag worden aangebracht, maar met sprays is dit vaak een stuk lastiger. Sprays zijn bovendien soms moeilijk te zien, waardoor het moeilijk is om te bepalen welke stukken huid al zijn voorzien van zonnebrand. Wie toch een spray wil gebruiken kan het beste de spray op de handen spuiten en het vervolgens op de huid smeren.